PEGASUS PIPES & DRUMS

Pegasus

Pegasus Pipes & Drums is een doedelzakband in de traditie van de Schotse militaire pipebands. De band treedt op bij militaire herdenkingen en op taptoes. De jaarlijkse hoogtepunten zijn het vrijheidsdefilé in Wageningen, de D-Day herdenkingen in Normandië in juni en de Airborne herdenkingen rondom Arnhem in september. De band is opgericht in 2001 en gevestigd in Barneveld.

In de eerste jaren van haar bestaan was de band gelieerd aan de Britse veteranenorganisatie The Royal British Legion. Vanaf 2006 ging onze vereniging zelfstandig verder, en adopteerde de naam Pegasus Pipes & Drums, om daarmee de verbondenheid met het Britse Parachute Regiment te benadrukken, die Pegasus als regimentsembleem voert.

Bij officiële gelegenheden gaan de pipers en drummers gekleed in het Full Dress uniform compleet met kilt en sporran, en getooid met een feather bonnet. Daarnaast hebben de spelers een zomertenue, maar altijd spelen zij in de rode kilts van Royal Stewart tartan.

Het doel is om muzikale ondersteuning te geven aan de herdenkingen van belangrijke militaire gebeurtenissen die plaatsvonden tijdens de Tweede Wereldoorlog. De belangrijkste hiervan waren de Operatie Market Garden (Slag om Arnhem), de capitulatie op 5 mei in Wageningen en de Ginkelse Hei in Ede. Daarnaast treedt de Band regelmatig op bij Britse Airborne herdenkingen in juni in Ranville in Normandië.

Ook op 5 mei 2017 nemen zij deel aan het Bevrijdingsdefilé in Wageningen. Daarna reizen zij af naar Zeist om daar op te treden in de Bevrijdingstaptoe.