Vera de BreeDe Stichting Muziekstad is verheugd om de eerste activiteit te presenteren: het Veteranenconcert op vrijdag 1 november 2013 door het Orkest van de Koninklijke Luchtmacht (o.l.v. dirigent majoor Jos Pommer) en soliste Vera de Bree in Theater Figi te Zeist.

Orkest Koninklijke Luchtmacht

Het Orkest is een professioneel harmonieorkest met 48 musici. Het takenpakket omvat onder meer de muzikale ondersteuning van het militair ceremonieel en het geven van relatieconcerten voor de bevolking in regio’s rondom vliegbases. Het Orkest van de Koninklijke Luchtmacht is uniek in de wereld van de professionele blaasmuziek, omdat het de lichte muziek tot het belangrijkste deel van haar orkestcultuur heeft gemaakt. Daartoe beschikt het orkest over een vaste ritmesectie, bestaande uit gitaar, toetsen, basgitaar/contrabas en drums.

Publieke presentatie

Sinds 1995 presenteert het Orkest theaterconcerten waarin één onderwerp muzikaal en theatraal wordt uitgewerkt. Het Orkest representeert daarmee het moderne en high-tech imago van de Koninklijke Luchtmacht en bereikt hiermee een breed en hoger opgeleid publiek.

In de regio’s rondom vliegbases geeft het orkest relatieconcerten voor de burgerbevolking. Meestal gebeurt dit in sporthallen, maar in de zomermaanden wordt er steeds meer op openluchtlocaties opgetreden. Met deze Plazatour bereikt het orkest een jong en actief publiek, met name als deze concerten plaatsvinden als onderdeel van festivals en stadsjubilea.

Music for the Soldiers

De interesse voor het werk van de militairen en veteranen neemt toe en daarmee de belangstelling voor herdenkingen en veteranenactiviteiten. Zo hebben de musici al twee keer opgetreden voor duizenden veteranen op de Nederlandse Veteranendag, gespeeld op het Bevrijdingsconcert aan de Amstel.

Het Orkest staat onder leiding van Chef-dirigent majoor Jos Pommer. Soliste is Vera de Bree